Lustrum 15 jaar Vestzaktheater – 8 oktober 2023

Stichting ’t Kleine Kerkje bestaat 15 jaar als Vestzaktheater! Dit derde lustrum werd gevierd met het programma ‘Herinnerns an Gaiterveen’. Een zeer geslaagde middag en avond met optredens van Annie Martens & Jan Harbers, een trio met muziek en enkele bewoners van Gieterveen.

Annie en Jan -beide opgegroeid in Gieterveen – vertelden over hun herinneringen aan het dorp en hun jeugd. Mooie herinneringen, grappig en soms ontroerend. Aan de geluiden uit het publiek te horen ook zeker herkenbaar voor velen.

Willem Haandrikman – geboren en getogen in Gieterveen – droeg mooie teksten voor uit eigen werk.
In deze teksten kwamen diverse jeugdherinneringen terug; toen de Tjassenswijk nog een wijk was waar schepen en pramen voeren en over de kolk waar schepen konden keren. In de winter werd er geschaatst.
Tussen deze prachtige verhalen door speelde het gelegenheidstrio muziek. Allemaal in het teken van herinneringen, soms ook weemoed. Dit trio bestond uit Jeroen Gigengack (zang), Jan van Neck (gitaar) en Marian Kramers (altviool).

Harm Jan Wigchering – dorpsbewoner en bestuurslid van het kleine kerkje – blikte op hilarische wijze terug op 15 jaar vestzaktheater. Helemaal mooi omdat Harm Jan als klein kind al in de kerkbanken zat in het kleine kerkje, toen nog de vrijzinnig hervormde kerk. Prachtige anekdotes werden verteld van de uren die hij op de zondag doorbracht in het kleine kerkje. Zoals de kachel in het midden van het kerkje die zo heet werd dat mensen er soms met schroeiplekken in de kleding weg kwamen. Maar ook over hoe het allemaal ging toen het aantal kerkgangers zodanig terugliep dat in 2004 besloten werd het kerkje als Vrijzinnig Hervormde Kerk op te heffen en het over te dragen aan het Drents Landschap. In 2008 was de invulling als ‘cultureel podium’ een feit.

En dan nog de beversafari in de neie wildernis van Gieterveen. Toneel uit de koker van Marianne Braam met Geert Wigchering en Marije Bakker als de ‘beverspotters’. Alle drie spelen ze bij toneelvereniging Crescendo.
Een geweldig en wederom hilarisch stuk over het natuurgebied de Hunze met zijn bevers.

Het smaakvol versierde kerkje met de verschillende kunstobjecten droegen bij aan het feestelijke karakter van deze dag.

Zowel na de middag- als avondvoorstelling was het duidelijk. Bestuur en activiteitencommissie van het kleine kerkje, de verhalenvertellers, muzikanten, toneelspelers en natuurlijk het publiek, wat heeft iedereen genoten van deze fantastische invulling van het derde lustrum!
Met dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Op naar het volgende lustrum!